Mijn vader is overleden. Hij woonde samen met zijn vriendin (geen samenlevingscontract) die hij samen met ons, kinderen, tot erfgenaam heeft benoemd. Het grootste deel van de erfenis moeten wij in onderling overleg verdelen. Echter: mijn vader heeft in zijn testament ook bepaald dat zijn vriendin zo lang als zij leeft het vruchtgebruik heeft van de vakantiewoning: een legaat. Wij, kinderen van vader, hebben de bloot-eigendom van de vakantiewoning (zeg maar: het grootonderhoud) en pas de volle eigendom als de vriendin komt te overlijden. Wij zijn erg verknocht aan dit huisje. De vriendin heeft er niet zoveel mee. Zij heeft aangegeven wel afstand te willen doen van het vruchtgebruik, maar daarvoor in de plaats graag vaders’ aandelen te willen hebben. Niet in vruchtgebruik, maar in eigendom. Dat geeft haar wat meer bestedingsruimte. Eén en ander sleept al een tijdje en begint voor spanningen te zorgen. Kun je zomaar besluiten af te wijken van het testament? En hoe zit dat fiscaal?

Het is heel goed mogelijk om in onderling overleg een andere verdeling van de erfenis overeen te komen dan het testament aangeeft. De fiscus heft erfbelasting alsof het testament gewoon wordt uitgevoerd. Er wordt niet minder, maar ook niet meer geheven als de vriendin het legaat van de vakantiewoning niet accepteert, ook al ‘ruilt’ zij dat tegen de aandelen. Er wordt ook geen schenkbelasting geheven, als de waarde van de aandelen gelijk is aan de waarde van het vruchtgebruik van de vakantiewoning. Dat valt allemaal uit te rekenen. Desnoods krijgt zij wat minder aandelen, zodat de waarden tegen elkaar wegvallen.
Conclusie: het is allemaal mogelijk. U hebt een adviseur nodig die alles voor beide partijen op een rijtje zet voordat de goede verstandhouding met de vriendin van uw vader niet meer te redden is!

 

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, gaat u akkoord met het gebruik hiervan.