Voor particulieren

Fiscale planning

Zelf zoeken

Voor professionals

Lees dit ook:

Aangifte erfbelasting

Hoe zit het met de Belastingdienst?

Als particulier maakt u de fiscale afhandeling van een erfenis natuurlijk niet al te vaak mee. En dat is maar goed ook, want er komt een hoop bij kijken en tijdige en correcte aangifte erfbelasting is van groot belang. Het gaat immers vaak om grote bedragen. Allereerst is het natuurlijk van belang om te weten over welke zaken erfbelasting wordt geheven. En hoeveel. Gelden er bijvoorbeeld waarderingsregels voor een woning, inboedel of aandelen?

De eerste ouder overlijdt
Een goed en recent langstlevende-testament, gemaakt voor het geval één van de ouders overlijdt met achterlating van echtgenoot en (volwassen) kinderen, is gericht op besparing van erfbelasting. Gaat u of uw kind die aangifte erfbelasting zelf invullen, dan kost u dat gegarandeerd veel geld: omdat dit te ingewikkeld is voor een leek. De bedoeling is immers dat bij het overlijden van de eerste ouder, géén erfbelasting wordt geheven. Om dat te bereiken moet de levende echtgenoot een legaat  van een geldbedrag kiezen, zo groot dat er minder overblijft voor de kinderen. Namelijk precies hun vrijgestelde bedrag voor de erfbelasting. De berekening van dat legaat is moeilijk, omdat er een waardedrukkende factor uitgaat van het langstlevende-testament. Voor een correcte berekening hiervan moet je ervaring hebben. Bel ons gerust, voor een eerste indruk of er ook in uw situatie erfbelasting te besparen valt.

De tweede ouder overlijdt
Als de laatste ouder komt te overlijden, valt er weer erfbelasting te besparen met een goede aangifte erfbelasting. Het keuzelegaat dat de eerste ouder nam, gaat nu als tweetrapsmaking terug naar de kinderen. Dat bedrag erven de kinderen alsnog van de eerste ouder. Daardoor vindt een goede spreiding plaats tussen het erven van de eerste ouder en van de tweede ouder. En door die spreiding bereikt u dat alleen de laagste tariefschijf van de erfbelasting wordt geheven. Maar het is ingewikkeld om dat keuzelgaat goed in de aangifte erfbelasting te verwerken. U verdient de kosten voor het inschakelen van een deskundige dubbel en dwars terug. Belt u ons weer voor een check op uw besparing aan erfbelasting?

Uitstel of een voorlopige aanslag vragen?
Som heeft u nog niet alle gegevens om de aangifte erfbelasting in te kunnen dienen. Is uitstel vragen dan verstandig, of bent u duurder uit omdat de belastingdienst rente in rekening brengt over een latere betaling van erfbelasting? De aangifte erfbelasting moet uiterlijk acht maanden na het overlijden worden ingediend. Maar eerder indienen is beter; de belastingdienst heft weer belastingrente voor overlijdensgevallen vanaf 1 januari 2021. Alleen aangiften waar al binnen acht maanden een voorlopige aanslag is gevraagd, en aangiften die op tijd en in één keer "goed" waren, blijven vrij van belastingrente.


Erfrecht Jurist kan al uw vragen over erfbelasting glashelder voor u beantwoorden. Wij kunnen u het complete fiscale traject uit handen nemen, maar voor een deelvraag alleen bent u ook van harte welkom. >> Zie ook: begeleidingsservice

 

Handige links:

Berekening erfbelasting (niet voor overlijden van ouders!):
www.belastingdienst.nl/reken/erfbelasting/

Wettelijke rente:
De tabel

 

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, gaat u akkoord met het gebruik hiervan.